Kontrol Vanasının Kullanım Amaçları Nelerdir?

“Kontrol vanası”, bir kontrol cihazından gelen sinyalin yönlendirdiği şekilde akışkanı kontrol etmek için kullanılan bir vana türüdür. Bu vanalar, akışkanın bulunduğu tüm süreçlerde basınç, sıcaklık, debi ve seviye kontrolünü sağlamak için kullanılır.

Vanaların temel olarak iki tür işlevi vardır. Birinci tür vanalarda, vananın tamamen açık veya tamamen kapalı olmasıyla akışkanın tamamen kesilmesi veya serbest bırakılması sağlanır.

Diğer tür vanalarda ise akışkanın debisi oransal olarak kontrol edilir ve istenen akış oranı sağlanır. Bu tür vanalara “oransal kontrol vanası” denir.

Kontrol vanaları, işletmelerde enerji harcanarak üretilen soğuk su, sıcak su, buhar, kızgın su, buhar ve gaz gibi akışkanların kayba uğramadan taşınabilmesi ve kontrol edilmesini sağlar.

Kullanım Amacı

Kontrol Vanası Kullanım Amaçları Akışı tamamen durdurmak veya tamamen yol vermek, Akışı başka yönlere çevirmek (ayrıştırmak), Akışı başka yönlerden toplamak (karıştırmak), Akışı, minimum ve maksimum akış değeri arasında kontrol edebilmek için kullanılır. Kontrol Vanası Çeşitleri Son kontrol elemanı olarak adlandırılan kontrol vanaları; kontrol elemanın hareket özelliğine göre ve aktuatör çalıştırma şekline göre sınıflandırılabilir.

Whatsapp
SGM Business
SGM Business
Merhaba ?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?